kawa ziarnista arabica

Wybór między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. Jak w następstwie tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wskutek tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest renomowaną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle lokalnego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.